Stirile ziDzi

8 Martie, Ziua Internationala a Femeii

8 Martie - mai intai o zi a luptei femeilor pentru dobandirea unor drepturi mai apoi o sarbatoare a mamelor in regimul comunist.Acum, un prilej de bucurie pentru reprezentantele sexului frumos, zi cand sunt in centrul atentiei, primesc flori si cadouri! 

In vestul Europei si SUA, Ziua Internationala a Femeii a fost serbata, in perioada 1910-1920, dupa care a iesit din atentia publicului.
In anii ’60, ea a fost readusa la viata de puternica expansiune a grupurilor feministe.
 In 1975, cu prilejul Anului International al Femeii, ONU a inceput sarbatorirea Zilei Internationale a Femeii, la data de 8 martie.
Doi ani mai tarziu, in decembrie 1977, Adunarea Generala a ONU a instituit, printr-o rezolutie, Ziua Internationala a Femeii si Ziua Natiunilor Unite pentru Drepturile Femeii si Pace Internationala.
 Prin adoptarea acestei rezolutii, Adunarea Generala ONU a recunoscut rolul femeii in eforturile de pace si dezvoltare si a chemat la incetarea discriminarii si la intarirea sprijinului pentru participarea femeilor la viata societatii de zi cu zi.
În prezent, Ziua Femeii, popularizată mai mult ca "Ziua Mamei" în perioada comunistă, este si azi o sărbătoare oficială in peste 50 de tari,de pe mai toate continentele, amintim doar cateva precum: Albania, Algeria, Bangladesh, Belarus, Bosnia si Hertegovina, Brazilia, Bulgaria, Cambodgia, Chile, Columbia, Cuba, Cipru, Danemarca, Finlanda, Grecia, Islanda, India, Italia, Israel, Letonia, Kazahstan, Macedonia, Malta, Mexic, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Norvegia, Polonia, Portugalia,Rusia, Serbia, Slovenia, Suedia, Siria, Turcia, Ucraina, Ungaria, Vietnam etc.
De 8 Martie se obişnuieşte ca bărbaţii să dăruiască flori şi mici cadouri femeilor din viaţa lor - soţiilor, iubitelor, mamelor, fiicelor şi colegelor.
În România,Bulgaria si nunumai, se mai păstrează obiceiurile de dinainte de căderea comunismului, când, de 8 martie, de Ziua Mamei, copiii făceau cadouri mamelor, bunicilor, învăţătoarelor şi profesoarelor.
In aceasta zi femeile sunt sarbatorite si se afla in atentia tuturor , se organizeaza petreceri ,concerte, au liber de la munca, sunt rasfatate cu cadouri de infrumusetare, le sunt oferite florii multe si bineanteles le sunt facute declaratii de iubire la inceput de primavara, de ce nu chiar cereri in casatorie,alaturi de un inel frumos.
 Motorul de căutare Google sărbătoreşte Ziua Internaţională a femeii printr-un mesaj video de felicitare a reprezentatelor sexului frumos din întreaga lumea, unde apar femei de diferite rase, culoare şi ocupaţii.
Echipa Radio ziDzi urteaza tuturor femeilor un calduros LA MULTI ANI! si va ofera un program special de melodii si un cos de flori numai pt voi alaturi de urarea La multi ani!